Solution: Cannot Install This Hardware, A Service Installation Section In The INF Is Invalid ~ Creative Labs Zen MP3 Players Sound Blaster Card
Creative Labs Sale!
creative labs sale!
'Like' us to get latest Discount Coupons update and win prizes!->

Monday, June 25, 2007

Solution: Cannot Install This Hardware, A Service Installation Section In The INF Is Invalid



Problem: I was receiving the message "A service installation section in this INF is invalid" when trying to connect my Zen MP3 player on a computer with XP Pro SP2.

Having problem with your Zen? Click here to read more on myZenChecker

Need more help? Please post your questions/comments in
myCreative Fansite Forum. So that we can help you out. Thanks!

Solution: Installing the
umdf file from Microsoft enabled me to re-install the MTP device.

67 comments:

Anonymous said...

Great tip man, thank you very much! Hello from Brazil!

Creative Fan said...

Akak√°ume :)

AikiChaos said...

Oh my god, thank you so much

Creative Fan said...

hehe glad it works for you!

mc said...

AHHHHHH !!!!! Thank you !!!!!!!! been working for this thing to recognize with Windows for like a month, format both computer and ZVM. Tried all the tools but it was no help. NOW IT RECOGNIZE !!!!! THANK YOU AGAIN!!!!!

Anonymous said...

Msft was really the problem for everyone the whole time. They are the ones making everyone have a hard time. THANKS!!!

Creative Fan said...

exactly, but many people are very quick to say that Creative is the cause of the problem. Actually, not only Creative MP3 players are affected by this microsoft bug. Many other MP3 players such as iriver, etc are reported to having this problem during their installation and this hotfix will also solve their issues.

Anonymous said...

MUCH MAHALOS!! I was having this problem with a new sandisk mp3 player I bought. I reformatted and installed media player 10 and the player worked. But after installing some other things (probably my codec packs and other media players such as classic and vlc) the same problem came back. I found this page, installed the file and it works! Wish I knew this fix before formatting last night, but it was needed anyway I'm sure :) THANKS!

Creative Fan said...

yes, this is microsoft prob all right, and any mp3 player using windows is exposed to this problem. glad it works on you!

Anonymous said...

THANK YOU! THANK YOU! Unbelievably this actually works. I have a Trekstor i.Beat sweez fm and it was doing this exact thing. Thank you for the update on this! I was about ready to smash it against a wall!

Chesticles said...

Wow i was pulling my hair out over this thing.

THANK YOU, just go device manager uninstall device, unplug replug and its good (for those who don't know)

You would think creative would have this highlighted on their site but no i have to come to a fan site ^_^

Anonymous said...

Great Tip, fixed my problem in less than 1 minute

Anonymous said...

THANK GOD!!! This issue was pissing me off soo thanks so much great solution and great find. Freaking Microsoft

ylloh said...

thank you guys! for all the kind comments :)

Anonymous said...

you're a legend sir thanks much

Anonymous said...

I just want to say thank you!!! "Thanks to mighty super smart" Microsoft, company that creates very sophisticated pretentious junk We, mere mortals, have to rely on real smart guys like you to fix those supermen mistakes.
Many thanks again!

Francesca said...

Had the same problem with my samsung P2. Cheers! :)

Creative Fan said...

yes, it will happen to any mtp devices creative zen or non-zen. see creative zen is not buggy its microsoft hehe

reathel said...

excellent ? and answer. It saved me from giving up on vmware fusion to link my rhapsody service to my creative zen on my macbook. Many thanks!

simz said...

phew... savior!.. thank you very much for posting this. i really do not want to think about how you have found the fix, though;) but once again... thanks :)

Fizzler said...

Thank you so much, I was pulling my hair out! Worked with my daughter's ATMT N-Lite. Mucho Gracias!

Anonymous said...

Tried & it said a equivalent or newer version is already installed :(
Damn ZEN
hehe
Help?

Steve Hornick said...

Thanks, worked like a charm!

The User-Mode driver framework should at least be bundled with the driver though. Considering that the driver requires it to be installed...

Anonymous said...

Thank you so much. Now I can install Philips GoGear SA6086

L33t said...

Thanks for the fix, it works perfectly!

Anonymous said...

It actually worked. I was at my wit's end! Thanks so much!

Anonymous said...

You are the BEST!!!

Anonymous said...

Muah! I wasted 6 hrs total (in 2 days) trying to find a fix till I stumbled upon this solution! Thanks a lot.My MP3 player finally gets read on my PC.Lovely...but on a precautionary note, Im never buying Samsung again!

Anonymous said...

Thanks so much for the fix. Worked like a charm. My new Zen X-Fi was not being recognized by my PC (Windows XP with all updates) nor the Creative software. Updating the drivers gave me the "...Inf is invalid..." error message. Found this web page -- thankfully only an hour or two into my search for a fix -- and downloaded the Microsoft file and ran it. Then when I went to the device manager to update my drivers, everything worked perfectly!

Yishai said...

Me too! Had the problem with Zen Sleek Photo. Installed the Microsoft file, and all's well!

ska [istivan] said...

GREAT! Many thanks! Had this problem and couldn't get the solution from Creative's Support but this did it! wooohooo!

Anonymous said...

Thank you so much!! finally got this to work when i installed it. Many thanks

mpt said...

many thanks
when I wrote to customer support at zen they referred me to a site with tutorials on how to write my own drivers, which is quite a bit over my head.
Now the device works without even installing the software from the CD
M

Anonymous said...

THANK YOU! This solution worked perfectly once I uninstalled and replugged my mp3 player in device manager. Thanks, Chesticles.

Anonymous said...

FINALLY IT WORKS AGAIN! THANK YOU!

Jimmyboy88 said...

of course it works :)

Anonymous said...

OMg i love you!

Jimmyboy88 said...

Thanks! :)

Anonymous said...

All my trouble started when i installed WMP 11 (windows media player 11) so im have been trying all kinds of stuff to remove it from my system with various luck. Though now im back to wmp 10 and have burned a few bridges in my quasi-pro attempts ;D anyhow im writing down some tags here to help people in the future. and btw: THANK YOU SO MUCH

tags: WMP11, windows media player 11, MDF, remove, roll back wmp 11, creative, zen, Unable to connect, device, mp3 player, windows, xp, driver, solution, how to, windows media player 11 runtime

Jimmyboy88 said...

thanks for helping to write the tags
this solution will be easier to google :)

Anonymous said...

Friken BRILLIANT!!!! Works for the Samsung Trance phone. Can't wait for Verizon tech support to call back so I can tell them HOW to fix it. Been waiting over 90 minutes now and still no call. BRILLIANT again!!!!!!!! Thanks. Bookmarked for future issues.

Jimmyboy88 said...

yes, it will work for any devices which hits this error. thanks for your compliment :)

matt said...

thanks so much dude

Jimmyboy88 said...

you are welcome :)

Daniel Ribeiro said...

Great tip man, thank you very much! Hello from Brazil! [2]

Anonymous said...

u roc

Jimmyboy88 said...

thanks dude

Anonymous said...

rdhgdfh

Anonymous said...

Im jeff I have a problem about my creative zen 8GB
Before I cannot open it so I reformat it.
but what's happening now is this, all I can see on my screen is

RECOVERY MODE
Creative ZEN
v1.21.01_0.3.1
Clean Up
Format All
Reload Firmare
Reboot


whenever I reload firmware MEDIA ERROR is appearing I tried downloading the firmware but upgrading fAiled, anyway I dont know if what Im doing is correct, pls help, I cant use my zen
I dont know if a firmware or driver is what i needed. I have no idea

hansjun04@yahoo.com is my email

yano said...

Im jeff I have a problem about my creative zen 8GB
Before I cannot open it so I reformat it.
but what's happening now is this, all I can see on my screen is

RECOVERY MODE
Creative ZEN
v1.21.01_0.3.1
Clean Up
Format All
Reload Firmare
Reboot


whenever I reload firmware MEDIA ERROR is appearing I tried downloading the firmware but upgrading fAiled, anyway I dont know if what Im doing is correct, pls help, I cant use my zen
I dont know if a firmware or driver is what i needed. I have no idea

hansjun04@yahoo.com is my email

Anonymous said...

its worked fine for me, thanks a lot dude.

Anonymous said...

SUUUPER THAKS!!!!! MY FRIEND,,,I'M FORM VERACRUZ.MEXICO AND I SPEAK ENGLISH A LITTLE BIT!
PROBLEM SOLVED!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! WITH MY ZEN. THANKS AGAIN!!!

Jimmyboy88 said...

welcome :)

Anonymous said...

cheers!!!!!
thanx the problem solve

ann said...

THANK YOU! I was so annoyed, surfing through forums and looking for help, and the answer was so simple, uh. Thanks, really.

Anonymous said...

You are the fricken' best!!!! This has been driving me crazy & Creative "support" was crap! the wouldn't help!!!!

chris said...

THANK YOU!!!! Spent hours and hours, almost gave up, then I found this site and your solution.

Anonymous said...

I had a Logitech H330 doing the same on my Xp SP3 notebook. It uses the generic USB AUDIO driver provided by Microsoft so Logitech has no drivers.
The file posted above does not work for XP SP3 - it says a newer version is already installed on the system.

The problem is that Microsoft's OWN usb audio driver is fucked up for some reason, probably with a service pack or another windows update. Another version could help. I have managed to fix it in the following way.

REMEMBER THAT THIS IS FOR STUFF USING THE GENERIC USB AUDIO DRIVER ONLY! (usbaudio.sys)

1. Plug the device into a different PC, where it installs just fine.
2. Search for the file wdma_usb.inf. It should be in C:\WINDOWS\Inf.
3. Copy this file to a pendrive.
4. Plug in the device again in the computer where id didn't work.
5. When prompted to install the driver, chose Install manually, and give the pendrive as a location for search.
(6. If you are not prompted, search for the device with the yellow exclamation mark in the Device manager, right click it and select Update driver)

That did the trick for me!

Anonymous said...

thank you very much!!!!!!!!!!!!!!!!

Paolo (Philippines) said...

To Jimmyboy8 (poster of solution above). I have got to thank you for posting your experience in solving the INF driver issue. The great thing about this solution is that it is so simple!

I have a BlackBerry Storm. Recently, I uninstalled the Desktop Manager thinking that it is conflicting with Nokia PC Suite. Since then even after reinstalling Desktop Manager, I can no longer install my BlackBerry Storm as an MTP Device under Portable Devices in Device Manager.

I have been installing and reinstalling different versions of Windows Media Player, thinking that it might solve the problem.

Luckily, I stumbled upon your post and I am super glad I did.

I highly recommend this as the first solution to MTP issues.

Good work!

Jimmyboy88 said...

yea its a simple and effective solution for any mtp devices, philips, samsung, blackberry, creative, etc

glad it works for ya! :)

Anonymous said...

I had the same problem with my Asus EEE Transformer TF101 - it said "A service installation section in this INF is invalid". I installed the microsoft usermode driver framework as you recommended, and sure enough it worked. Thanks so much!

Jimmyboy88 said...

as shown by the compliments above, this solution applies to all electronic products and not restricted to creative products.

Glad you get it working :)

Anonymous said...

YES it works !

Atleast for philips goger MP3

Thanks.

Jimmyboy88 said...

oh yea oh yea.. keep it coming :)

Skunk2 said...

Thanks alot man.. AWESOME!

Anonymous said...

Im Rahul I have a problem about my creative zen 8GB
Before I cannot open it so I reformat it.
but what's happening now is this, all I can see on my screen is

RECOVERY MODE
Creative ZEN
v1.21.01_0.3.1
Clean Up
Format All
Reload Firmare
Reboot


whenever I reload firmware MEDIA ERROR is appearing I tried downloading the firmware but upgrading fAiled, anyway I dont know if what Im doing is correct, pls help, I cant use my zen
I dont know if a firmware or driver is what i needed. I have no idea

rahulabhosale@gmail.com is my email

Post a Comment

Need more help? Please post your questions/comments in myCreative Fansite Forum. So that we can help you out.

myCreative Fansite Store (fulfilled by Amazon!)
Store | Buy @ US | Buy @ UK

Zen Forums
MP3 Player | ZEN Tips, Tricks, Hacks | ZEN X-Fi Style / 100 / 300 | ZEN X-Fi2 | ZEN X-Fi | ZEN Mozaic / EZ100 / EZ300 | ZEN / MX | ZEN V / Plus | ZEN Vision M | ZEN Vision W | ZEN Micro / Photo | ZEN Stone / Plus | MuVo / T100 / T200 | Nomad Jukebox Zen Xtra / MuVo | Zii Egg | ZEN Touch 2 ZEN Style M100 / M300

Tablet Forums
ZiiO Tablet

Other MP3 Player Forums
Microsoft Zune / HD | SanDisk Sansa

Sound Blaster Forums
Sound Blaster Card | Audigy

Creative Forums
Creative Technology | Auction Buy Sell | Vado HD / Webcam | Creative Speaker Creative Headphone Headset

Other Forums
Our Site News, Announcement | Chit Chat | Counseling Psychology

Popular Posts



Recent Posts



Recent Comments